14 december 2022

Skydda motor och utrustning med en momentbegränsare

En momentbegränsare är mekanisk komponent som automatisk skyddar utrustning, till exempel motorer och drivlinor, från skador vid överbelastning. Momentbegränsaren skyddar genom att antingen slira eller frikoppla belastningen helt. Ibland kallas momentbegränsaren för överbelastningskoppling.

Det finns en olika mekaniska och hydrauliska lösningar för momentbegränsare och den som Matrix International valt att utveckla är en multidisk som fungerar både torr och i olja.

Momentbegränsare med friktionsplatta

Denna typ av momentbegränsare liknar en friktionskoppling där plattor glider vid överbelastning. Ett förenklat exempel hittar vi i en fiskerulle där motståndet ställs in med hjälp av en stor handmutter. Muttern kontrollerar glidmotståndet och därmed hur hårt fisken måste dra för att rullen ska spola ut lina, så att linan inte ska gå av.

Bland fördelarna med denna typ av momentbegränsare är att de är enkla, pålitliga och tåliga samt att de inte behöver återställas efter att de löst ut. När motståndet minskar återgår de till roterande operation.

Pålitlig och flexibel konstruktion

Tack vare en konstruktion med flera diskar erbjuder Matrix 54L momentbegränsare en kompakt konstruktion som är driftsäker och lätt att justera efter behov. De är dubbelriktade med överbelastningssensor som tillval. Operation i olja eller tort, vertikal eller horisontell montering. 54L passar alla typer av applikationer där överbelastningsskador på utrustningen ska undvikas.

Matrix International har lång erfarenhet av kopplingar, bromsar och momentbegränsare

Det Skottlandsbaserade företaget Matrix International har över 65 års erfarenhet av specialkonstruerade lösningar för broms-, kopplings- och kopplingstillämpningar. De är en ledande utvecklare och tillverkare av industriella elektromagnetiska och hydrauliska kopplingar och bromsar. Komponenter som är vanliga i många olika applikationer. Så som gaffeltruckar, skogsmaskiner, gruvutrustning och inom marina applikationer samt medicintekniska produkten, för att nämna några.

Med stor erfarenhet av skräddarsydda lösningar hjälper Matrix-teknikteamet och Bohlins Maskiner dig att lösa alla typer av mekaniska utmaningar. Kontakta oss idag.